Tips om te besparen op bedrijfsafval

besparen bedrijfsafval

Bedrijfsafval is een groot deel van de totale afvalberg in Nederland. Daar wil je als ondernemer natuurlijk wel iets aan doen. In de eerste plaats bestel je een restafvalcontainer op Bedrijfsafval.nl. Daarnaast is het ook zaak om de productie van afval terug te dringen. Dat kan je doen op allerlei manieren. Daarom is het zeker ook de moeite waard om eens te bekijken wat je met het bedrijf kunt doen om beter met afval om te gaan. De volgende tips helpen je.

Oude gewoontes afleren

Veel dingen gebeuren uit gewoonte. Het is dus belangrijk om daar als eerste mee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de manier van inkopen. De producten die je koopt zijn misschien wel te vervangen door meer duurzame opties. Je kunt hier ook eens met de leverancier over overleggen. Daarnaast kan je kijken wat er mogelijk is met reparatie in plaats van altijd alles nieuw te kopen. Dit geldt ook voor heel veel andere kleine gebruiken die jullie erin hebben laten slijten door de jaren heen.

Het terugdringen van verpakkingsmateriaal

Een groot probleem op kantoren is het gebruik van verpakkingen. Het is echter heel goed mogelijk om juist op dat vlak veel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan kleinere dozen met minder vulmateriaal. Of denk aan verpakkingen die opnieuw te gebruiken zijn. Daarnaast zijn er veel meer verpakkingen die terug naar de fabrikant kunnen. Ook wordt plastic steeds minder gebruikt. Dit kan je stimuleren door het ook steeds minder te kopen. En als er dan toch plastic in de verpakking zit, kijk dan hoe je dit kan hergebruiken als onderneming.

Net iets minder

Een derde tip die kan helpen om het bedrijfsafval terug te dringen, is door van alles net wat minder te nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je de voorraad kan terugdringen. Dat kan bijvoorbeeld door je aanbod kleiner te maken maar te rouleren. Zo heb je alles tijdelijk, maar kan je wel alles bieden. Zo blijf je ook minder snel met restmateriaal zitten. Minder voorraad hebben is ook een stimulans om alles te halen uit de materialen en voorraden die wel beschikbaar zijn om op te gebruiken.