Alles wat je moet weten over het DGA salaris

DGA salaris

Als je een BV wilt opzetten dan is het verplicht om als DGA (directeur grootaandeelhouder) een salaris van 47.000 euro uit te laten betalen. Dit is voor de meeste beginnende BV’s onmogelijk. Je kan dan een aanvraag doen bij de belastingdienst om het salaris te verlagen. De reden waarom de Belastingdienst 47.000 euro aanhoudt is dat je niet eerst dividend gaat uitkeren. Dividend is veel lager belast dan salaris. Dus voor startende ondernemingen is het fictieve bedrag van 47.000 euro veel te hoog. Met een brief aan de belastingdienst zijn er mogelijkheden om het DGA salaris te verlagen. Zo geef je aan dat je met het beoogde bedrijfsresultaat niet voldoet aan de eisen van het uitbetalen van het minimum DGA salaris.

Welke regels zijn er bij het DGA salaris?

Bij het vaststellen van DGA salaris wordt er uitgegaan van het gebruikelijke loon. Dit houdt in dat de DGA salaris ontvangt dat normaal is voor het niveau en duur van de werkzaamheden. Het gebruikelijke loon kan worden vastgelegd op de volgende punten:

  • 75% loon van meest vergelijkbare dienstbetrekking
  • salaris van 47.000 euro
  • hoogste loon van werknemers in dienst van de onderneming

Als je startende ondernemer bent kom je vaak uit op een salaris van 47.000 euro. Zoals in de inleiding al aangegeven de reden waarom. Als de belastingdienst dit niet doet keren BV’s veel lage DGA salarissen uit en hogere dividenden. De belastingen van dividend liggen veel lager dan looninkomsten.

Startende ondernemingen met DGA salaris

De pure reden dat de Belastingdienst een minimum DGA salaris instelt is om belastingontwijking tegen te gaan. Zij weten ook wel dat het voor startende ondernemingen meestal onmogelijk is om zo’n groot bedrag uit te betalen. Er zijn dus mogelijkheden om het DGA salaris te verlagen. Dit doe je bijvoorbeeld zoals eerder gezegd door een brief naar de belastingdienst te versturen. Hierin vermeld je de prognose van uitgaven en inkomsten. Ook is het mogelijk om een nul-aangifte te doen voor loonheffingen. Dit is iedere maand mogelijk. Een nul-aangifte doe je als je geen loon uitbetaald wanneer jij de enige werknemer bent. Dit doe je dan aan het einde van het jaar en kijkt dan hoeveel financiële middelen je op de bank hebt staan. Is dit voldoende? Dan keer je het uit voor investeringen voor je bedrijf en gedeeltelijk als salaris voor de jou als DGA.