5 strategieën voor afvalvermindering binnen je bedrijf

graag met alt tag bedrijfsafval verminderen

Wil jij de hoeveelheid afval binnen je bedrijf verminderen? Dan is het van belang om duidelijk binnen de organisatie het belang van afvalscheiding te communiceren. In dit artikel hebben we vijf strategieën op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het verminderen van bedrijfsafval.

1. Print geen e-mails meer uit

E-mails horen niet thuis in een archiefkast, ze horen thuis in de cloud. Het is tijd om het afdrukken van e-mail los te laten, je kunt nog een stap verder gaan door een notitie aan je e-mailhandtekening toe te voegen met de tekst: “Houd rekening met het milieu voordat u deze e-mail afdrukt.” Een beetje inspiratie voor anderen om hetzelfde te doen.

2. Compost

Veel industrieën produceren organisch afval, dat allemaal wordt gestort. In plaats van dergelijk afval te dumpen, kun je organisch afval composteren en verkopen aan de boerderij. Dit verlaagt ook aanzienlijk je afvalverwerkingskosten. Veel bedrijven in ontwikkelingslanden gebruiken deze technologie om geld te besparen en afval te verminderen.

3. Houdt de hoeveelheid afval bij

Als je je afval niet scheidt en alles in één rolcontainer gooit, zit deze veel sneller vol. Zo kun je het niet makkelijk bijhouden. Als je het afval van je bedrijf niet bijhoudt, is het bijna onmogelijk om het afval te beheren. Zoek de cijfers op over het afval dat door de vervoerder wordt gegenereerd en bereken het afval per hoofd van de bevolking. Deel de resultaten met je medewerkers en daag ze uit om deze te verminderen ten voordele van het milieu.  

4. Papierloos gaan werken

Je kunt ook overwegen om je bedrijf om te zetten naar een papierloos model. Geheel papierloos gaan werken is moeilijk, vooral als je werkt met verouderde processen. Maar als je eenmaal de wijziging hebt aangebracht, wil je nooit meer terug. Begin met het digitaliseren van je oude administratie en het versterken van nieuwe processen en beleid, zoals het indienen van facturen via e-mail of het alleen digitaal doen van betalingen. Je papierafval krimpt meteen.

5. Elimineer elke dag e-waste

E-waste is zeer schadelijk gebleken voor de gezondheid. Plaats een container op kantoor waar medewerkers hun e-waste kunnen deponeren. Je verkoopt dit e-waste het beste aan een gecertificeerde leverancier, die het zal recyclen. Zorg ervoor dat je leverancier daadwerkelijk recyclet en het niet naar het buitenland verkoopt. Let erop dat e-waste nooit weggegooid mag worden in een PMD container. Voor elektronische toestellen is het nodig om een speciale container voor elektronisch afval te huren.