Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken? Vergeet hier niet op te letten!

Bent u van plan om binnenkort een AOV af te sluiten? Dan zorgt u er natuurlijk voor dat u eerst meer informatie over de arbeidsongeschiktheidsverzekering inwint en verschillende aanbieders van AOV’s vergelijkt. Maar waar dient u nou eigenlijk op te letten bij het vergelijken van verschillende aanbieders? In dit artikel zetten wij een aantal punten op een rij die u helpen om te kiezen voor de AOV die bij u past.

1. De wachttijd van de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer u op zoek gaat naar een passende AOV let u natuurlijk voornamelijk op de prijs en de kwaliteit van de verzekering. Echter hangen deze twee in werkelijkheid nogal samen. De premie hangt namelijk van verschillende factoren af. Ten eerste is er de zogeheten wachttijd, ook wel de eigen risico periode. De wachttijd houdt in hoe lang nadat u arbeidsongeschikt geworden bent, de verzekeraar start met het uitkeren van de AOV. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om al na een aantal dagen of weken de verzekering uitgekeerd te krijgen, maar u kunt ook enkele maanden wachten. Wanneer u voor een langere wachttijd kiest, zal de premie van de verzekering lager zijn. Echter betekent dit natuurlijk ook dat wanneer u daadwerkelijk arbeidsongeschikt wordt, u langer moet wachten tot de verzekering wordt uitgekeerd.

2. Welk bedrag wordt verzekerd

Daarnaast is het goed om te letten op het bedrag dat verzekerd wordt door de verzekeraar. Wanneer u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, kiest u er namelijk voor om een bedrag te verzekeren. Vaak zit hier wel een maximum aan van ongeveer €150.000. Wordt u niet volledig afgekeurd maar voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt verklaard? Dan krijgt u over het algemeen dat percentage van het bedrag. Echter geldt natuurlijk wel dat hoe hoger het bedrag is dat u verzekerd, hoe hoger de premie van de AOV is.

arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

3. De eindleeftijd van de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer u een AOV afsluit, zit hier altijd een bepaalde eindleeftijd aan gebonden. Dit is de leeftijd tot wanneer u dus verzekerd bent in het geval dat u arbeidsongeschikt wordt verklaard. Het kan zijn dat deze leeftijd 68 is, de pensioenleeftijd, maar het kan ook zijn dat de leeftijd lager ligt, bijvoorbeeld op 55 of 60. Het idee hierachter is natuurlijk dat naarmate u ouder wordt, u een hogere kans heeft om arbeidsongeschikt te worden. Wanneer u voor een hogere eindleeftijd kiest, zal de premie ook hoger zijn.

4. De oorzaken en mate van arbeidsongeschiktheid die verzekerd worden

Als laatste is het belangrijk om te letten op welke soorten arbeidsongeschiktheid – dus arbeidsongeschiktheid naar aanleiding van welke oorzaken – verzekerd worden. Loopt u een hoog risico om een arbeidsongeschikt te worden verklaard door een bepaalde oorzaak, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een AOV die aansluit bij deze oorzaak en die dus dekt. Niet alle aanbieders van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen dekken immers dezelfde oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast dekken niet alle verzekeraars dezelfde mate van arbeidsongeschiktheid.