3 tips om te besparen op je verzekering

In Nederland hebben we gemiddeld zo’n 8 verzekeringen per persoon(!). Met zoveel verzekeringen én een leven dat al duur genoeg is, is het prettig als je er wat geld op kunt besparen. Maar hoe kun je dat doen? In dit artikel geef ik je drie belangrijke tips. 

Blijf vergelijken!

We beginnen met de gouden tip: blijf vooral vergelijken. Veel mensen sluiten een verzekering af en kijken er vervolgens niet echt meer naar om. Dat is natuurlijk zonde, want het kan je per verzekering tientallen euro’s per jaar schelen. Daarnaast kan het zijn dat je verzekering niet meer aansluit op je actuele situatie, waardoor je bijvoorbeeld meer premie betaalt dan nodig is. Als je wil besparen op je verzekeringskosten, is het dus belangrijk om jaarlijks te blijven vergelijken. Om een scooter-, brommer- of autoverzekering te vergelijken kun je gebruikmaken van verschillende handige online tools. 

Verhoog het eigen risico

Aan het verhogen van het eigen risico zit natuurlijk wel een risico verbonden, maar je kunt er maandelijks gemakkelijk een aantal tientjes mee besparen. Heb je bijvoorbeeld een bepaalde zorgverzekering, maar maak je er vrijwel nooit gebruik van, dan kan het mogelijk geen kwaad om de eigen bijdrage te verhogen. Hierdoor bespaar je op de premie. Mocht er uiteindelijk wel een keer wat aan de hand zijn waardoor je aanspraak moet maken op de verzekering in kwestie, houd er dan wel rekening mee dat je mogelijk meer moet betalen.

Betaal jaarlijks in plaats van maandelijks

Het grootste gedeelte van de verzekerden betaalt de verzekeringspremie maandelijks. Dat is logisch, omdat de kosten zo worden gespreid over het jaar. Het kan je echter een paar procent schelen als je ervoor kiest om de verzekeringspremie in één keer te voldoen. Veel verzekeraars rekenen namelijk een toeslag voor het betalen in termijnen. Wil je dus besparen op je verzekeringskosten en kun je het je veroorloven? Betaal je premie dan in één keer. 
Ben je op zoek naar persoonlijk advies of wil je meer informatie over het besparen op je verzekeringskosten? Er zijn verschillende websites die je verder kunnen helpen. Naast bovengenoemde tips zijn er nog andere manieren om geld te besparen. Deze zullen we in een volgend artikel uitlichten.