Hoe koop je een huis in deze tijd?

Je hebt er vast wel iets van meegekregen; de huizenmarkt ligt compleet plat. De prijzen zijn torenhoog en wanneer je een huis op papier wel zou kunnen betalen, is dit in de praktijk vaak niet het geval. De vraag is zóveel hoger dan het aanbod, dat mensen al beginnen met overbieden wanneer er nog niet eens geboden is op een huis. Als je een huis wilt kopen in Zwolle is dit hoogstwaarschijnlijk een bekend fenomeen. Een huis kopen lijkt onmogelijk. Hoe is dit dan toch te doen?

Weet wat je uit wil geven

Huizen zoek je binnen een bepaalde prijsklassen, afhankelijk van hoeveel je verdient en waar je wonen wilt. Dit eerste is logisch, het zit er immers dik in dat je moet lenen wanneer je een huis wilt kopen, maar de hoeveelheid hangt vooral af van de locatie. De duurste stad om een huis in te kopen is Amsterdam, maar hier zit per wijk ook verschil in. Zwolle is gelukkig een heel stuk goedkoper, zowel in de binnenstad als (vooral) in de wijken hierbuiten. Als je weet waar je een huis kopen wilt, heb je al vast een goede indicatie van wat je ongeveer kwijt zal zijn. 

Blijf doorzoeken

Wil je een huis kopen in Zwolle? Door de huidige huizenmarkt zal je zoektocht niet makkelijk zijn; Er zijn genoeg mensen die ook een huis proberen te kopen. Gelukkig zoekt niet iedereen precies hetzelfde type huis, maar of je nou een starter bent of al eerder gekocht hebt, jouw droomhuis kan elk moment voor je weggekaapt worden. Om deze reden zijn bijna alle huiszoekenden constant bezig met het zoeken naar een huis, om meteen te kunnen bieden of contact te leggen met de verkopers. Vooral voor starters is het erg belangrijk snel een koophuis te hebben, omdat je door te huren technisch gezien geld weggooit, in plaats van het in een woning te investeren. Omdat huizen zo’n roofgoed zijn, is het logisch dat zo veel mensen hard op zoek zijn. Ook als je een huis wilt kopen in Zwolle, zul je dit proces helaas door moeten, maar uiteindelijk moet dit goed komen!

Let goed op de staat van een huis

Wanneer je in Zwolle een huis te pakken hebt, kun je gaan bezichtigen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk om te doen en ook spannend, gezien je heel wat jaar vooruit kan met een nieuw huis, maar kijk uit! Het is door de huidige markt erg makkelijk veel te veel te moeten bieden. Met je roze huis- bril besef je bijvoorbeeld niet dat de vloer op de bovenverdieping verrot is. Kritisch zijn is belangrijk wanneer je in Zwolle een huis wilt kopen.