Belangrijke aandachtspunten bij een BV oprichten
Wilt u graag een BV oprichten? In dat geval is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er verschillende eisen zijn waaraan u zult moeten voldoen. In eerste instantie is er bijvoorbeeld een notariële akte vereist voor het oprichten van een BV. Daarnaast is het ook bekend dat er statuten moeten worden opgemaakt en moet de onderneming in kwestie worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wilt u ook graag een BV oprichten, maar is het voor u niet helemaal duidelijk aan welke eisen u allemaal precies moet voldoen? Wij hebben de belangrijkste voor u uitgezocht en stellen ze op deze pagina graag aan u voor.
- Welke eisen zijn er verbonden aan een BV oprichten?
Wanneer u als ondernemer aan de slag gaat is het logisch dat er heel wat verschillende zaken op u afkomen. Omwille van deze reden kan het interessant zijn om in één beknopt overzicht te kunnen zien welke nu de belangrijkste eisen zijn voor een BV in oprichting. Het gaat hierbij om de volgende zaken:
- Er dient een notariële oprichtingsakte met statuten te worden opgesteld;
- Er moet start- en aandelenkapitaal voorhanden zijn;
- De functies binnen de BV moeten duidelijk zijn;
- Er moet een inschrijving gebeuren bij de Kamer van Koophandel;
Bovenstaande aandachtspunten gelden voor een BV oprichten, maar het spreekt voor zich dat er ook na de oprichting nog heel wat punten zijn waar u rekening mee zult moeten houden. Zo dienen er jaarstukken te worden neergelegd en is er uiteraard ook nog het DGA-salaris. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, een BV oprichten gaat in de praktijk steevast gepaard met heel wat belangrijke factoren waar u rekening mee zult willen houden.
- Een BV oprichten bij de notaris
Voor de oprichting van uw BV dient u altijd een notaris onder de arm te nemen. Deze notaris zal een akte voor de oprichting opstellen. Deze akte is wettelijk verplicht. Een belangrijk onderdeel van de notariële akte zijn de zogenaamde statuten. Ook deze zijn verplicht voor elke BV die wordt opgericht. In de statuten moeten onder meer de volgende zaken staan aangegeven:
- De naam evenals de vestigingsplaats van de onderneming;
- Het doel waarvoor de BV is opgericht;
- Het soort aandelen waar gebruik van wordt gemaakt;
- De regels voor een mogelijke overdracht van de aandelen;
- Het zeggenschap waar de aandeelhouders over beschikken;
- De besluitvorming;
- De blokkeringsregeling;
- De benoeming evenals het mogelijke ontslag van bestuurders;
- Welk kapitaal voorzien voor een BV oprichten?
Om een BV op te kunnen richten moest u vroeger een behoorlijk startkapitaal voorzien. Dit kapitaal was vastgesteld op een bedrag van 18.000 euro. Tegenwoordig is deze gelukkig niet meer van toepassing. Een BV oprichten is tegenwoordig dan ook heel wat laagdrempeliger. Het verplichte startkapitaal dat u moet voorzien bedraagt dan ook slechts 0,01 euro.
- Vergeet ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet!
Bij een BV oprichten is het tot slot ook altijd van belang om rekening te houden met de inschrijving in de Kamer van Koophandel. Dit kan gebeuren tot maximaal één week na de oprichting van de vennootschap. U zult vervolgens op basis van uw inschrijving een zogenaamde KVK-nummer toegekend krijgen. Let wel, zolang uw BV nog niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel bent u volledig persoonlijk aansprakelijk.
Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact op met StamrechtBV.com