Hoe bereken je jouw maximale hypotheek? Handige tips!

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, is een van de belangrijkste dingen om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit wordt ook wel je maximale hypotheek genoemd. In dit artikel geven we je enkele handige tips om dit te berekenen en bespreken we factoren die invloed hebben op je maximale hypotheek. Zo kun je goed voorbereid op huizenjacht gaan!

Factoren die invloed hebben op je maximale hypotheek

Je inkomen en financiële situatie

Je inkomen is een belangrijke factor bij het bepalen van je maximale hypotheek. Over het algemeen geldt: hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen. Banken kijken vaak naar je bruto jaarinkomen, maar ook naar eventuele schulden of andere financiële verplichtingen die je hebt. Ook je dienstverband speelt een rol: met een vast contract kun je vaak meer lenen dan met een tijdelijk contract of als zelfstandige.

De hypotheekrente en looptijd

De hoogte van de hypotheekrente heeft invloed op je maximale hypotheek. Een lagere rente betekent dat je maandlasten lager zijn, waardoor je meer kunt lenen. De rente is afhankelijk van de gekozen rentevaste periode en de hypotheekaanbieder. Op hypotheekrente.nl kun je de actuele rentestanden vergelijken en zo de beste deal vinden. De looptijd van de hypotheek speelt ook een rol: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten, maar hoe meer rente je uiteindelijk betaalt.

Online rekentools en hypotheekadviseurs

Om een goede inschatting te maken van je maximale hypotheek, kun je gebruikmaken van online rekentools. Zo kun je op hypotheekrente.nl eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Deze tools houden rekening met jouw inkomen, de hypotheekrente en eventuele schulden of andere financiële verplichtingen. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een indicatie is en dat de werkelijke maximale hypotheek per bank kan verschillen.

Wil je zeker weten wat jouw maximale hypotheek is? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan rekening houden met jouw persoonlijke situatie en wensen en samen met jou de beste hypotheek vinden.

Tips om je maximale hypotheek te verhogen

Als je erachter komt dat je maximale hypotheek niet voldoende is om jouw droomhuis te kopen, zijn er enkele dingen die je kunt doen om dit bedrag te verhogen. Allereerst is het verstandig om te kijken of je eventuele schulden kunt aflossen. Hierdoor verbetert jouw financiële situatie, waardoor je meer kunt lenen.

Daarnaast kun je overwegen om extra eigen geld in te brengen. Dit kan bijvoorbeeld spaargeld zijn of een schenking van familie. Hoe meer eigen geld je inbrengt, hoe minder je hoeft te lenen en hoe groter de kans dat je jouw droomhuis kunt kopen.