Planning voor pensioen na scheiding

Een echtscheiding kan een moeilijke en emotioneel belastende ervaring zijn, maar er zijn ook enkele financiële overwegingen om in gedachten te houden. In Nederland moeten scheidende stellen begrijpen hoe het Nederlandse pensioen na scheiding zal worden verdeeld om ervoor te zorgen dat beide partijen hun eerlijke deel van het pensioenfonds ontvangen.

Wat is het Nederlandse pensioenstelsel?


De Nederlandse pensioenregeling is een vorm van pensioenregeling die door werkgevers is opgezet voor werknemers. Het biedt voordelen zoals ziektegeld en arbeidsongeschiktheidsverzekering, en het stelt werknemers ook in staat om geld te sparen voor hun pensioen via een gefinancierde pensioenregeling. Werkgevers dragen doorgaans een percentage van het salaris van hun werknemer bij aan dit fonds, dat vervolgens in de loop der tijd wordt opgebouwd totdat de werknemer met pensioen gaat.

Hoe beïnvloedt een echtscheiding het pensioen van de Nederlandse regeling?


Wanneer een echtpaar scheidt, is het belangrijk om alle activa eerlijk te verdelen volgens de bijdragen van elke partner tijdens het huwelijk. Dit geldt ook voor het geld dat in het Nederlandse pensioenfonds is gespaard. Aangezien beide echtgenoten tijdens hun huwelijk financieel hebben bijgedragen aan het pensioen, moet het worden verdeeld in overeenstemming met de rechterlijke uitspraak of de vaststellingsovereenkomst die door beide partijen is bereikt. Dit verdelingsproces staat bekend als “splitsen” of “delen” van het pensioenfonds en moet worden gestart door een officieel verzoek in te dienen bij de pensioenbeheerder van uw werkgever.

Het verdelingsproces omvat het bepalen hoeveel elke echtgenoot tijdens het huwelijk heeft bijgedragen aan het fonds en vervolgens het verdelen van dat bedrag tussen hen bij de scheiding – waarbij elke partner zijn/haar deel ontvangt van het geld dat op dat moment in het fonds is opgeslagen. De feitelijke verdeling van de middelen vindt pas plaats als een van de echtgenoten met pensioen gaat of zich terugtrekt uit het plan; het is echter belangrijk dat beide echtgenoten weten waar ze recht op hebben, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun toekomstige financiële regelingen na de scheiding.

Bron: https://www.descheidingsadvocaat.com/