Wat is een jaarrekening?

De jaarrekening van een bedrijf is het financiële eindrapport dat ieder jaar wordt opgesteld. Het geeft ruwweg weer wat er met het bedrijf gebeurd is in dat boekjaar. De jaarrekening wordt gebaseerd op de administratie, die weer gebaseerd is op bonnen, afschriften en facturen. In de meeste gevallen wordt de jaarrekening opgesteld door een boekhouder of belastingadviseur, maar een handjevol ondernemers kiezen ervoor om dit zelf te doen. Als een bedrijf een bepaalde grootte heeft bereikt moet de jaarrekening worden goedgekeurd door een accountant. De grootte van het bedrijf wordt in dit geval bepaald aan de hand van het aantal werknemers, de omzet of het balanstotaal).

logo-1

Een jaarrekening wordt onderverdeeld in drie delen:

 

  • De balans op 31 december
  • De resultatenrekening van het fiscale jaar
  • Een toelichting. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf moeten verschillende dingen toegelicht worden.

Waar is een jaarrekening voor?

Het doel van een jaarrekening is om de lezer te informeren over de financiële status van het bedrijf. Het hangt van de lezer af welk doel de jaarrekening precies dient. ZZP’ers hoeven hun jaarrekening vaak alleen te laten lezen aan de Belastingdienst. Soms is het nodig om een jaarrekening te tonen aan investeerders en financiers. Ook bij het afsluiten van een banklening of hypotheek moet een jaarrekening overhandigd worden. Voor BV’s is het verplicht hun jaarrekening bij de Kamer van Koophandel af te geven.

Jaarrekening Groningen

Het is voor veel mensen niet gemakkelijk om een correcte jaarrekening samen te stellen. Dit kan veel stress opleveren, want als het niet goed wordt gedaan kan dit voor problemen zorgen. Als u een jaarrekening in Groningen nodig heeft, overweeg dan eens de hulp van het MKB Huys in te schakelen. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van jaarrekeningen, en schieten u graag te hulp!