Verschil tussen een goudstaaf en goudbaar

Goud staaf

Laat ik allereerst één illusie uit de wereld helpen: er is geen wezenlijk verschil tussen de woorden goudstaaf en goudbaar. In feite is het woord goudbaar een synoniem van het woord goudstaaf. Van een verschil is dus geen sprake.

Goudbaar

Een goudbaar is een staaf van goud met een gangbaar standaard gewicht. De gewichten zijn gangbaar omdat deze door iedereen wereldwijd worden gebruikt in de zakelijke en particuliere verhandeling van dit edelmetaal. De meest gangbare gewichten zijn: 1, 2.5, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 en 1000 gram. Verder is de zogenaamde troy ounce ook heel gangbaar, dit buitenlandse gewicht telt ongeveer 31 gram goud.

Goud

Zuiverheid van goud

De zuiverhuid van goud wordt uitgedrukt in karaat. Een goudbaar heeft over het algemeen de hoogst mogelijke zuiverheid: 24 karaat. Andere gangbare karaten voor goud zijn 14 (58,3% goud), 18 (75% goud) en 22 (91,7% goud) karaat.

Wanneer goud wordt gebruikt als versiering in een sieraad wordt er meestal minder zuiver goud gebruikt. Dit heeft te maken met de hardheid, écht zuiver goud is namelijk te zacht voor gebruik in een sieraad en zal bovendien veel sneller slijten dan minder zuiver goud.

Wanneer goud wordt gebruikt in een sieraad moet het eerst worden gelegeerd met andere materialen. Hierdoor wordt het goud steviger.

Betekenis van goud

Tegenwoordig wordt goud vooral gezien als een verzekeringsmiddel of beleggingsmiddel. In het verleden verleenden mensen echter hele andere betekenissen aan het edelmetaal. Zo had goud in vele godsdiensten een belangrijke rol en zijn er ten tijde van de Amerikaanse Goldrush in de 19e eeuw vele, door de zogenaamde goudkoorts besmette, mensen naar landen als de Verenigde Staten, Australië en Canada geëmigreerd om daar goud te vinden (wat hen overigens in bijna alle gevallen niet lukte).

Goud kopen

Goud staaf

Een goudbaar kopen kunt u bij veel verschillende handelaren doen. Voordat u hiermee begint is het verstandig om u eerst te oriënteren. Bepaal voor uzelf hoeveel geld u wenst te investeren en bij welke handelaar u het veiligst en voordeligst een goudstaaf kopen kunt.

Ook is het goed om te beseffen dat goud zich (meestal) niet leent voor snelle winst. Omdat de waarde van goud niet snel stijgt of afneemt denkt een goudbelegger zodoende in termen van jaren. Het beleggen in goud is verder een betrekkelijk veilige investering. Het behoud namelijk ten alle tijden zijn waarde. U kunt dus niet zomaar opeens al uw geld verliezen.

In principe kunt u op twee verschillende manieren investeren in goud. U kunt ervoor kiezen om het goud fysiek te kopen, in dit geval is het goud dus echt in uw bezit. Een andere mogelijkheid is om er door middel van de beurs in te beleggen. In dit geval verhandelt u goud alsof het aandelen zijn.

Indien u er voor kiest om het goud niet-fysiek te kopen bespaart u uzelf een aantal risico’s, zo loopt u niet het risico om een valse goudbaar in handen te krijgen en kunt u verder niet bestolen worden van uw kostbare investering.