Verantwoord halal beleggen

of het haram is

Onder moslims zelf heeft men de vraag of het haram is om geld te beleggen, op zichzelf is beleggen wel toegestaan maar niet onder alle omstandigheden. Natuurlijk moet je eerst goed de betekenissen weten van halal en haram, is iets halal dan is het zuiver en toegestaan. Aan de andere kant spreken we over haram, dit betekent dat het niet is toegestaan volgens de islam. Deze regels komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn afgeleid uit de Koran, de Hadith en de soenna die hieruit voortgekomen zijn. 

of het haram is

Rente is niet toegestaan

Voor islamieten is beleggen haram wanneer je er rente over krijgt, zodra er rente bij komt kijken is het niet zuiver meer. Rente draagt eraan bij volgens de islam, dat arm en rijk nog verder uit elkaar komen te staan. Je mag je geld inzetten om ermee te verdienen, alleen het ontvangen van rente is niet toegestaan. Volgens de Islam moet je namelijk voor je geld gewerkt hebben, rente is geld wat je zo krijgt dus haram. Rente betalen is ook uit den boze, hierdoor raak je zelf ook geld kwijt waardoor je armer wordt. Bij rente hoef je je niet af te vragen of het haram is, in vrijwel alle gevallen is dit zo.

Kijk voor een Broker met Islamitisch account

Als je goed zoekt op internet zijn er zelfs brokers waarbij je een Islamitisch account kunt aanvragen, in de meeste gevallen is dit een Islamitisch Forex account. Wil je uitsluiten of het haram is, dan is een dergelijk account een goede keuze. Aan de kenmerken kun je zien dat je halal je geld aan het beleggen bent, je betaalt over je transacties geen rente. Geld blijft niet op de rekening van de broker staan, maar gaat direct van koper naar koper. De broker mag er geen rente over verdienen.