Veelgebruikte indicatoren bij het beleggen

Om als belegger inzicht te krijgen in de markt en in de prijsactie van aandelen en andere financiële instrumenten, wordt vaak gebruik gemaakt van indicatoren. Ben jij een beginnend belegger en ben je benieuwd van welke indicatoren je gebruik kunt maken om succesvollere beleggingsbeslissingen te maken? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertel ik je meer over twee veelgebruikte indicatoren.

Moving average (MA)

De moving average (vaak afgekort als MA) is een indicator die wordt gebruikt om de trend te bepalen. Aan de hand van de kaarsen in een koersgrafiek is het soms lastig om de onderliggende trend af te lezen. Door de moving average aan het koersgrafiek toe te voegen maak je de trend eenvoudig inzichtelijk. Bij de moving average wordt doorgaans gebruikgemaakt van verschillende perioden, zoals 21, 50, 100 of 200. De meest gebruikte varianten van de moving average zijn de simple moving average (SMA) en de exponential moving average (EMA). De EMA verschilt van de SMA doordat recentere prijsbewegingen bij de EMA zwaarder meewegen.

Relative Strength Index (RSI)

‘Buy low, sell high’ is een gezegde waar je ongetwijfeld wel eens van gehoord hebt. Maar hoe bepaal je wat een goed moment is om te kopen en wanneer kies je ervoor om te verkopen? Beleggers zijn altijd op zoek naar de juiste momenten om in of uit een trade te stappen en om het juiste moment te bepalen, wordt de RSI vaak als ondersteuning gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat de RSI het niveau van ‘enthousiasme’ in de markt meet en uitdrukt in een getal tussen de 0 en de 100. Een waarde van 70 of hoger wordt in de markt vaak beschouwd als overbought, wat betekent dat de waarde van het instrument (te) hard is gestegen en dat de kans op een tegenreactie groot is. Is de waarde 30 of lager? Dan is er vaak sprake van oversold. Veel beleggers gebruiken dit moment om in een trade te stappen. Het is belangrijk om te vermelden dat de RSI vooral goed werkt wanneer er sprake is van consolidatie.

Klik hier als je meer weten over beleggen of als je op zoek bent naar de inzichten van professionele beleggers!