Sparen of beleggen: wat is de beste keuze?

financieel blog,

Sparen en beleggen zijn beide manier om te werken aan vermogensopbouw. Bij sparen heb je meer zekerheid, maar kun je weinig rendement verwachten. Beleggen brengt meer risico’s met zich mee, maar geeft je wel uitzicht op het opbouwen van meer vermogen over de jaren heen.

De keuze tussen sparen en beleggen en in hoeverre dit bij je past hangt af van hoe jij bent als persoon. Ook hangt het af van je persoonlijke situatie. Ben je iemand die het liever veilig speelt en ben je bereid om je vermogen geduldig op te bouwen, dan is sparen misschien een betere keus. Wil je je geld liever aan het werk zetten en ben je bereid om meer risico te nemen voor een hoger rendement? Dan kun je kiezen voor beleggen. Voor meer informatie kun je terecht bij dit financieel blog, waarop je alles leest over beleggen, geld en verdienen.

Het mogelijke rendement

Het grootste verschil tussen sparen en beleggen is het risico en het mogelijke rendement. Eerder noemden we al dat sparen minder risico met zich meebrengt dan beleggen. Een ander aspect van sparen is dat je het geld in veel gevallen voor op de korte termijn nog steeds beschikbaar hebt. Mocht je op de korte termijn toch nog geld moeten uitgeven, dan kun je vaak gewoon geld opnemen van de spaarrekening. Bij beleggen is dit anders, je belegt namelijk met geld dat je op de langere termijn kunt missen. 

Ga in zee met een expert

Wil je gaan beleggen, dan kun je als beginner vaak het beste in zee gaan met beleggingsexpert van bijvoorbeeld een bekende bank. Deze kan je de risico’s beter uitleggen en ook kan deze ervoor zorgen dat je verstandige keuzes maakt die bij jouw situatie passen. Bij beleggen kun je vaak kiezen voor verschillende strategieën, waarbij je ook rekening houdt met het spreiden van je risico. Op deze manier heb je wel een hoger rendement dan bij sparen, maar blijf je je bewust van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.