Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

geld besparen met zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen. Niet alleen omdat ze hiermee op een milieuvriendelijke manier met energie omgaan, maar ook omdat hiermee op de lange termijn veel geld bespaard kan worden. Maar wat levert het plaatsen van zonnepanelen precies op? Je moet niet alleen rekening houden met de kosten voor het plaatsen, maar ook met vele andere factoren. Want zonnepanelen leveren vooral iets op wanneer ze genoeg energie opleveren voor jouw huishouden. Ontdek hier hoeveel geld je bespaart met zonnepanelen en welke beschikbare zonnepanelen subsidies er zijn.

Een goede berekening maken

Al heel wat mensen zijn jou voorgegaan met het maken van een berekening voor zonnepanelen. Hierdoor weet je precies wat je mee moet nemen in je berekening. Zo moet je niet alleen weten hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, maar dien je ook rekening te houden met variabelen. In de praktijk kunnen zonnepanelen namelijk ook tegenvallen of juist een positiever resultaat behalen dat je hebt berekend. Houdt rekening met de volgende zaken:

  • Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor de installatie
  • Het aantal kWh dat de zonnepaneleninstallatie per jaar produceert
  • De regelmatige vervanging van de omvormer voor de installatie
  • De Nederlandse weersomstandigheden.

Aankoopprijs, plaatsing en onderhoud

Op basis van deze zaken is het mogelijk om de terugverdientijd van de zonnepanelen te berekenen. Je gaat per jaar steeds minder betalen voor je energie en op den duur ben je volledig onafhankelijk als het gaat om energie. De totale kosten van zonnepanelen zijn gebaseerd op de aankoopprijs, de prijs voor het plaatsen en de kosten voor onderhoud. De opbrengst is lastiger te bepalen, omdat je niet weet hoeveel zonlicht per jaar precies zal zijn. Je kunt daardoor niet precies berekenen hoeveel je kunt besparen, maar je kunt wel een goede schatting maken. Eventueel kun je ook een specialist als Zonduurzaam inschakelen indien je een reële inschatting van de terugverdientijd wilt hebben.

Vergeet ook niet te kijken naar eventuele subsidies voor zonnepanelen die beschikbaar zijn. Op dit moment zijn er nog subsidies beschikbaar, maar dit kan per gemeente verschillen. Gebruik maken van subsidies zorgt er mogelijk voor dat je jouw installatie sneller terugverdiend. Vraag na bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn en maak de berekening. Zo ontdek je hoeveel jij gaat besparen met zonnepanelen!