Betalen jouw klanten vaak te laat je facturen? Dit is de oplossing

Heb je last van klanten die laat betalen? Dat is erg vervelend. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om af te rekenen met laatbetalers. We zetten een aantal opties op een rij.

Wat te doen aan late betalers?

Wettelijk gezien is de betaaltermijn maximaal 30 dagen. Toch zijn er genoeg opdrachtgevers en bedrijven die rustig 60 of zelfs 90 dagen wachten met betalen. Daarom is het goed om van tevoren de betalingstermijn te bespreken. Als de opdrachtgever een langere betalingstermijn dan 30 dagen wenst, kun je vragen om een voorschot. Het voorschot kan al binnen enkele dagen op je rekening staan. Immers: de opdrachtgever wil dat je zo snel mogelijk begint.

Zorg ervoor dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Zo heb je zo min mogelijk last van die ene laat betalende klant. Begint het je te frustreren? Maak het dan bespreekbaar. Leg uit waarom jij als ondernemer baat hebt bij een spoedige betaling. Betaalt de klant dan nog laat, dan kun je ervoor kiezen om afscheid te nemen van de klant en op zoek te gaan naar nieuwe, snel betalende klanten.

Risico spreiden

Spreid het risico door zoveel mogelijk verschillende opdrachtgevers te hebben. Je kunt ook alvast na 14 dagen een mailtje sturen met een ‘heads-up’. Je kondigt dan aan dat de klant op de helft van de betaaltermijn zit. Dan vraag je: ‘Denk je om een spoedige betaling?’ Je maakt ook duidelijk dat een spoedige betaling betekent dat je een spoedige levering kunt doen.

Je kunt ook de betalingstermijn verkorten en een herinnering sturen als deze verlopen is. Bel gerust naar een bedrijf dat te laat betaalt. Dat wordt wel eens als irritant ervaren, maar zorgt er wel voor dat je sneller je geld op de rekening hebt.

Gebruik maken van factoring

Een heel andere manier van afrekenen met laatbetalers als ondernemer is gebruik maken van factoring voor zzp’ers. Factoring haalt de pijn van het dealen met laat betalende klanten geheel weg. Dit doe je door de factuur te verkopen aan een factoringmaatschappij. Je krijgt dan al binnen 24 uur het geld op de rekening, als voorschot. Op die manier houd je de cashflow op orde.

Bij American Factoring verkoop je iedere factuur apart. De factoringmaatschappij neemt het hele debiteurenbeheer over, en dus ook de communicatie met de klant. De maatschappij int het geld bij de klant. Bij factoring moet je wel een vergoeding betalen aan de maatschappij.

Factoring zorgt ervoor dat zzp’ers en mkb’ers een betere cashpositie krijgen. Ze zijn nu immers niet meer afhankelijk van betalingstermijnen. Zo is er altijd genoeg geld om verder te kunnen investeren en verder te kunnen groeien.