Beleggen in gouden munten

goud

De wereld is nog nooit zo welvarend geweest als nu. Waar het centrum van de financiële en algemene macht in de afgelopen paar eeuwen vooral in het westen heeft gelegen, zien we nu enorme nieuwe machten opkomen. We zien een verandering, een shift, waarvan de ene expert vreest dat Europa en de VS hun posities als grootmachten zullen zien verdwijnen, en waarvan de andere expert zegt dat dat wel mee zal vallen. Er wordt veel gesproken over de ‘lokale’ machtsbubbel; de Chinezen worden veel belangrijker op het wereldtoneel, maar zullen hun echte macht vooral zien groeien in Azië. En voor de VS en Europa geldt dat uiteraard in hun lokale bubbels. Wat er ook gebeurt, één ding is zeker: de internationale handel gaat nog meer toenemen, en er is wereldwijd simpelweg meer te besteden.

goud

Er zullen meer en meer mensen bijkomen die hun geld aan andere dingen uit kunnen geven dan aan eerste levensbehoeften. Hele bevolkingsgroepen die ineens geld over gaan hebben om te sparen, te investeren of te beleggen. En dat zullen we ook gaan merken in de goudhandel, of specifieker, in de wereld van handelen in gouden munten.

Deze markt is al jaren in trek: zowel onder beleggers als ondernemers. Gouden munten worden als waardevol en interessant gezien, en dat niet alleen door de goudwaarde die deze munten bevatten. Het feit dat de meeste verhandelbare gouden munten ook interessant zijn op de markt van verzamelaars, maakt de aantrekkingskracht compleet. Maar wat maakt beleggen in gouden munten nu echt tot een slimme zet? Daar hebben we het over in dit artikel.

Waardevolle optelsom

Als je belegt in gouden munten, heb je een waardevolle optelsom in handen. Aan de ene kant heb je de goudwaarde: deze munten bevatten allemaal een bepaalde hoeveelheid goud. Veel bekende handelsmunten zijn bijvoorbeeld zogeheten ‘Troy Ounce’-munten; die bevatten per definitie om en nabij één troy ounce (31,103 gram) goud. En aangezien de goudprijs eigenlijk altijd gestaag blijft stijgen en zelden zakt (en zelfs als die zakt, is het miniem) blijft investeren in goud een slimme keuze. Andere bekende munten in de handelswereld zijn vooral in trek wegens hun verzamelwaarde. Ook het verzamelen van munten is over de hele wereld geliefd, en er zijn veel verzamelaars die een hoop geld over hebben voor die ene munt.

Het goede nieuws is dat veel beleggersmunten beide positieve punten bevatten. Ze bevatten zowel een goud- als een verzamelwaarde. Dus als je op het punt staat te beleggen, en je zoekt een wijze manier om dat te doen, is gouden munten kopen zeer aan te raden. Veel beleggers kopen munten, houden ze een (relatief korte) periode vast, om ze daarna, wanneer de goudprijs weer wat is gestegen, tegen een goede winst te verkopen. Andere beleggers kiezen ervoor hun gouden munten nog langer vast te houden, wat je bijna investeren kunt noemen. Over het algemeen geldt: hoe langer je goud bewaard, hoe meer het waard wordt. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar de trend van de goudprijs: in de afgelopen eeuw zien we een grote stijgende lijn op de grafiek, met her en der slechts een minuscule afname.

En zo’n afname in de goudprijs heeft vaak niets te maken met het goud zelf: het heeft meer te maken met de handel eromheen, en daarmee met het menselijke karakter. Als er een crisis is, zal iedereen er alles aan doen om zo goedkoop mogelijk gedaan te krijgen wat hij of zij normaal ook doet. Investeerders schrikken terug, er gaan bedrijven over de kop. Al deze factoren schroeven de externe kosten van de goudhandel op. Transport wordt duurder, omdat er een kleiner aanbod is aan vervoerders. De productie wordt duurder, omdat er een kleiner aanbod is van producenten. Dit alles heeft er een enkele keer in de afgelopen honderd jaar voor gezorgd dat het minder winstgevend leek om te investeren in goud, en dat was dan terug te zien in de goudprijs.

Fortuinlijke beleggers

Maar juist tijdens deze afnames in de goudprijs zijn enkele beleggers ontzettend rijk geworden. Zij voorspelden dat het ‘dal’ waar de goudprijs zich in bevond van tijdelijke aard zou zijn, omdat zij kennis hadden van de goudhandel en goud in het algemeen. Deze beleggers hebben een goede inschatting gemaakt in een tijd dat iedereen zich juist terug trok, en kwamen met een grote winst uit de crisis.

We leven nu ook in een onstuimige tijd, en we hopen dat de crisis waarin wij ons nu wereldwijd bevinden van korte duur gaat zijn. Tot die tijd is het, als je slim wil beleggen, goed om te kijken naar de slimme beleggers van vroeger. Juist nu het even tegen lijkt te zitten, is het interessant om te beleggen tegen een relatief lage prijs. En laat de goudhandel dan net de meest stabiele handelsvorm zijn die er bestaat. Gouden munten zijn er in alle soorten en maten: van de meest zeldzame verzamelmunten tot een – ter ere van een jubileum – geslagen 2 euro munt. En elke munt is goed verhandelbaar. Of er nu een verzamelaar is die geïnteresseerd is, of een goudhandelaar die het goud over wil nemen. Investeren of beleggen in gouden munten is van alle tijden, maar juist nu zeker het overwegen waard.

Wil je meer weten over gouden munten kopen? Kijk dan even op de website van https://contant-inkoop-goud.nl/.