Actief en/of passief beleggen

Je kunt bij beleggers vaak een eerste onderscheid maken tussen actief en passief. De actieve vorm wordt vaak ‘handelen’ genoemd, de passieve vorm heet vaak beleggen. Het eerst belangrijk om eerst zelf eens te bepalen welk profiel het beste bij je past. Bekijk www.Lerenbeleggen.info voor meer informatie.

De actieve handelaar

De actieve handelaar in aandelen heeft vooral de korte termijn van een aandelenpositie voor ogen. Met snel in- en uitstappen probeert de actieve aandelenhandelaar ‘korte ritjes’ te pakken en zo telkens een kleine winst te boeken. Let hier overigens wel op de transactiekosten: het verschil in prijs tussen aankoop (op de laatprijs) en verkoop (op de biedprijs) kan bij veelvuldig dagelijks handelen aanzienlijke kosten met zich mee brengen.

De passieve belegger

De passieve belegger is juist iemand die een positie inneemt voor de langere termijn. De dagelijkse prijsschommelingen laten de passieve belegger spreekwoordelijk ‘koud’. Vaak worden aangekochte aandelen pas maanden, zo niet jaren, later pas weer verkocht.

De passieve belegger heeft du veel minder last van hoge transactiekosten en heeft vaak een aanvulling voor zijn of haar pensioen voor ogen.

De keuze bepalen waar in te beleggen

Naast de handel in aandelen is er een keur aan financiële producten waar in belegd kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grondstoffen als goud, zilver, olie en granen. Of aan obligaties, beursindices, valuta en derivaten (afgeleide producten) zoals opties en futures.

Probeer je vooral in het begin te focussen op maar één beleggingscategorie en leer gaandeweg je beleggingscarrière andere producten kennen. Op die manier kun je i de loop der tijd een gespreide portfolio opbouwen, waardoor je ook de risico’s beter gespreid hebt.

Aanbieders van beleggingsrekeningen bieden je vaak de mogelijkheid (online) cursussen te doen om de eerste kneepjes van het beleggingsvak onder de knie te krijgen. Houd bij het handelen en beleggen in aandelen en andere financiële producten wel altijd de risico’s in je achterhoofd. Voor niks gaat alleen de zon op…