Wanneer is het verstandig om te overwegen om je hypotheek over te sluiten?

Hypotheek Eindhoven

De meeste mensen die een huis kopen, hebben hier een hypotheek voor nodig. Zo’n lening zet je vaak voor een periode van tien, twintig of dertig jaar vast. De lengte van deze periode hangt af van de rentestand. Bij een lage rente zet je jouw hypotheek waarschijnlijk langer vast dan bij een hoge rente. Is het inmiddels al jaren geleden dat je een hypotheek hebt afgesloten? Dan speel je mogelijk met de gedachte om de lening over te sluiten. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten wanneer zij een hypotheek oversluiten naar een andere bank. Daarom vertellen wij jou in deze tekst of dit wel of niet verstandig is.

Lagere hypotheekrente
Heb je jouw hypotheek afgesloten tegen een rente van 5 procent en is de hypotheekrente momenteel 2 procent? Dan kan het interessant zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Waarom? Omdat de kosten van jouw lening aanzienlijk lager uitvallen met een lagere hypotheekrente. Bij het aangaan van een hypotheek spreek je namelijk een rentevaste periode af met de geldverstrekker. Dit kan tien of twintig jaar zijn, maar ook dertig jaar. Voordeel van zo’n rentevaste periode is dat je weet waar je aan toe bent. De rente is namelijk hetzelfde tijdens de rentevaste periode. Als de hypotheekrente daalt, blijkt mogelijk al snel dat je een verkeerde deal gesloten hebt. In dat geval is een hypotheek herfinancieren vaak interessant.  Dit levert je mogelijk al snel een besparing van enkele honderden euro’s op.

Betere voorwaarden
Een hypotheek oversluiten wordt vaak gedaan uit financieel oogpunt. Logisch, want je kunt flink wat besparen door de lening bij een andere bank onder te brengen. Toch is dit niet de enige reden om jouw hypotheek over te sluiten. Dit kun je namelijk ook doen omdat de voorwaarden bij een andere geldverstrekker gunstiger zijn. Vind je de voorwaarden van de huidige geldverstrekker niet bepaald gunstig? Besluit dan niet van de ene op de andere dag om jouw lening bij een andere bank onder te brengen. Verdiep je liever eerst goed in de voorwaarden van deze partij. Als je dit niet doet, kom je in een later stadium mogelijk alsnog voor verrassingen te staan.

Kosten hypotheek oversluiten
Sommige mensen denken dat zij hun hypotheek zonder kosten onder kunnen brengen bij een andere geldverstrekker. Dit is inderdaad mogelijk, maar helaas gaat dit lang niet altijd op. Herfinancieren brengt doorgaans namelijk kosten met zich mee. Dit is het geval als de rentevaste periode nog niet is afgelopen. Een geldverstrekker loopt dan immers geld mis en deze gemiste inkomsten verhalen zij vervolgens op jou middels een boete. Hoe hoog deze boet uitvalt? Dat hangt van verschillende factoren af, waaronder de resterende looptijd van de rentevaste periode.

Is jouw rentevaste periode nog niet afgelopen? Dan denk je mogelijk dat het oversluiten van jouw hypotheek momenteel (nog) niet interessant is. Toch kan dit wel degelijk het geval zijn. Met een lagere rente kun je namelijk dusdanig veel besparen dat je de boete makkelijk op kunt hoesten. Zoek daarom altijd eerst uit hoe hoog de boete uitvalt als je jouw hypotheek elders onderbrengt. Bereken vervolgens de besparing die herfinancieren jou oplevert. Blijft er onderaan de streep een ‘groen’ bedrag over? Dan is het financieel interessant om jouw lening elders onder te brengen. Als je het lastig vindt om te bepalen of oversluiten in jouw situatie interessant is, schakel je een hypotheekadviseur in. Hij helpt jou te bepalen of het al dan niet verstandig is jouw hypotheek over te sluiten.