Ontdek de verschillende autoverzekeringen op de markt

Wanneer u, uw auto wenst te laten verzekeren zult u kunnen vaststellen dat u daarvoor een beroep kunt doen op tal van verschillende soorten autoverzekeringen. De autoverzekering is in Nederland (net als in alle andere Europese landen trouwens) terug te vinden op de lijst met wettelijk verplichte verzekeringen. Dit betekent dat iedereen die met een auto de openbare weg op wil gaan deze dient te laten verzekeren. Dit kan gebeuren door middel van de basis autoverzekering, de zogenaamde WA-verzekering, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden op de markt terug te vinden. Wilt u alvast graag een goed beeld krijgen van de verschillende autoverzekeringen waaruit u een keuze kunt maken? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat u daarvoor hier op deze pagina aan het juiste adres bent.

De wettelijk verplichte WA-verzekering

De eerste van de verschillende soorten autoverzekeringen die we aan u willen voorstellen is meteen ook de goedkoopste. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven geldt er een wettelijke verplichting voor het verzekeren van een auto die in het verkeer wordt gebracht. Deze verplichting geldt specifiek voor het afsluiten van de WA-verzekering. Van alle autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden is het zo dat enkel en alleen de WA-verzekering op geen enkele manier schade aan de eigen auto indekt. Wat doet ze dan wel? Simpel, door gebruik te maken van de WA-verzekering is het zo dat alle schade die u aanbrengt ten opzichte van derden is ingedekt. Op deze manier kan de tegenpartij er dus altijd van op aan dat hij of zij bij mogelijke schade zal worden vergoed door uw verzekeraar.

Het afsluiten van de WA-verzekering is dus voldoende om u in regel te stellen met de wettelijke verplichting die geldt voor autoverzekeringen. Dit op zich is natuurlijk goed, maar het is altijd belangrijk om uzelf de vraag te stellen of u aan deze WA-verzekering wel voldoende heeft. In de praktijk kan er namelijk worden vastgesteld dat dit voor veel mensen helemaal niet het geval is. De WA-verzekering is dan ook eigenlijk uitsluitend voldoende wanneer u zich kunt vinden in één van de twee onderstaande situaties.

  1. U rijdt slechts zelden (lange afstanden) met de auto;
  2. U heeft ervoor gekozen om een goedkope, tweedehandse auto te kopen;

In beide bovenstaande gevallen is het zo dat mensen wel eens durven te concluderen dat het afsluiten van een beperkte of volledige casco-verzekering eigenlijk de meerprijs niet waard is. Geldt dat ook voor u? In dat geval is ervoor kiezen om de WA-verzekering af te sluiten mogelijks inderdaad de beste keuze.

De beperkte casco-verzekering

Tijdens het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen op de markt zal op een zeker ogenblik ook de beperkte casco-verzekering ongetwijfeld worden overwogen. Het betreft hier eigenlijk de WA-verzekering welke is aangevuld met verschillende extra dekkingen. Deze extra dekkingen zorgen ervoor dat bepaalde vormen van eigen schade aan het voertuig alsnog kunnen worden ingedekt. Het gaat hierbij niet alleen om schade die wordt veroorzaakt door de weerelementen, maar wat bijvoorbeeld ook te denken van schade als gevolg van een inbraak? Eveneens interessant om te weten is dat ook glasschade door de beperkte casco-verzekering wordt ingedekt. Ook bij dergelijke schade hoeft u dus niet langer volledig zelf op te draaien voor de kosten die de herstelling met zich mee zal brengen.

Let wel, ook al is de beperkte casco-verzekering dan een meer uitgebreide autoverzekering, dit neemt niet weg dat eigen schade hierin nog steeds niet is ingedekt. Wilt u dat wel? In dat geval zult u daarvoor moeten kijken in de richting van de volledige casco-verzekering. Dit gezegd zijnde is het zo dat de beperkte casco-verzekering in de praktijk wel degelijk soms als alternatief voor de all-risk wordt afgesloten. Verschillende redenen kunnen hiervan aan de basis liggen. Het gaat hierbij onder meer om de volgende:

  1. Bij oudere voertuigen is de all risk autoverzekering afsluiten veelal geen optie meer;
  2. Voor auto’s die niet zoveel rijden is de beperkte casco-verzekering een voordelige optie;

Ondanks het feit dat de beperkte casco-verzekering de eigen schade aan het voertuig niet dekt kan ze dus zeker wel één van de interessantste autoverzekeringen op de markt worden genoemd. Zowel wanneer uw auto in een garage wordt geparkeerd als wanneer ze gewoon langs de straatkant wordt geplaatst is het mogelijk dat ze allerhande soorten schade oploopt. Is dat het geval? Dan wilt u natuurlijk niet volledig zelf voor de kosten moeten opdraaien. Het afsluiten van een beperkte casco-verzekering kan daarvoor zorgen.

De volledige casco-verzekering of de all risk

De duurste, maar tevens ook de meest complete van alle autoverzekeringen op de markt is de zogenaamde all risk autoverzekering. Een ander woord voor dit type van autoverzekering is de volledig casco-verzekering. Het betreft hier een autoverzekering waarbij u kunt rekenen op alle verschillende dekkingen die er maar op de markt zijn terug te vinden. Concreet betekent dit dat u door het afsluiten van dit type van autoverzekering bent verzekerd middels:

  1. De WA-dekking voor schade die wordt veroorzaakt tegenover derden;
  2. Alle dekkingen welke deel uitmaken van de beperkt casco-verzekering;
  3. Een extra dekking voor schade die u zelf aanbrengt aan uw voertuig;

Concreet betekent bovenstaande dus dat uw auto voor alle potentiële schade is ingedekt. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er niet onaanzienlijke verschillen bestaan tussen de diverse soorten all risk autoverzekeringen. Zo moet u niet alleen rekening houden met een mogelijk verschil op vlak van eigen risico, wat bovendien ook te denken van de wijze waarop de dekking wordt verleend? Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ook wanneer u graag wenst te kunnen genieten van een complete casco-dekking is het altijd de moeite waard om de verschillende all risk autoverzekeringen op de markt even met elkaar te vergelijken.

Autoverzekeringen vergelijken loont!

Ongeacht welke van de verschillende autoverzekeringen op de markt u precies wenst af te sluiten, u zult altijd kunnen vaststellen dat het meer dan de moeite waard is om een vergelijking uit te voeren. Alleen door het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen kunt u op het einde van de rit namelijk bepalen welke over de meest optimale dekkingen beschikt. Daarnaast zult u op deze manier uiteraard ook altijd kunnen rekenen op de scherpst mogelijke verzekeringspremie. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, bekijk zeker even grondig alle verschillende soorten autoverzekeringen die er bestaan voordat u een definitieve keuze maakt. Alleen zo kunt u vervelende verrassingen vermijden.

Voor verschillende soorten autoverzekeringen kijkt u op www.diks.nl.