Hypotheek herfinancieren? 3 tips!

CRM systeem

Wanneer de huizenmarkt voordelig is en je besluit om een huis te kopen, dan leen je vaak geld van de bank om zo deze droomwoning te financieren. Uiteindelijk betaal je het geld wat je van de bank hebt geleend via hypotheekvorm weer terug. Jaren gaan voorbij zonder dat je er bij stil staat dat je flink kunt besparen op deze kosten. Wist je namelijk dat je voordeliger uit kan zijn door je hypotheek te herfinancieren? We geven je in dit artikel graag wat tips.

#1 Bekijk de regels over herfinancieren

Regels, regels, regels. Bij iedere actie die je uitvoert zitten regels verbonden, zo ook bij het oversluiten ofwel herfinancieren van je hypotheek. Gelukkig zijn de regels voor het oversluiten van de hypotheek hetzelfde als voor het afsluiten van je hypotheek. Zo wordt er gekeken naar je huidige inkomen en de waarde van je woning. Wanneer je inkomen tussentijds is veranderd, dan is er een mogelijkheid dat je niet kunt oversluiten. Hierin zijn wel uitzonderingen, dus het is goed om deze vooraf duidelijk te controleren.

#2 Breng kostenplaatje in beeld

Wanneer je besluit om over te stappen naar een andere bank dan betaal je vaak een boete aan je oude bank. De bank maak vooraf een voorlopige berekening en wanneer je naar de notaris gaat, dan berekent de bank de definitieve boete. Maar wist je dat een hypotheekboete best hoog kan uitpakken? Je hypotheek herfinancieren is vaak alleen zinvol wanneer je de kosten terugverdient tijdens de eerste renteperiode bij de nieuwe bank.

#3 Laat je adviseren door een expert

Doordat er veel kosten verbonden zitten aan het oversluiten van je hypotheek (denk aan taxatiekosten en kosten voor de notaris) is het verstandig om je vooraf goed te laten adviseren. Zo kun je bijvoorbeeld bij hypotheekadvies hoorn terrecht voor informatie over hoe je flink kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Een hypotheekadviseur kan vaak in eerste, gratis, oriëntatiegesprek al aangeven of overstappen verstandig is en waarom. Zo krijg je namelijk bij het afsluiten van je hypotheek ook een nieuwe rentevaste periode en dus ook een verschil in je toekomstige maandlasten. Kortom: belangrijke stappen die je graag goed wilt uitvoeren en daarom extra verstandig om hier voldoende advies in te vragen. Succes!