Beginnen met werken met een boekhoudprogramma? Hier moet je op letten

Boekhouden wordt niet gezien als een leuke klus, maar toch zal het moeten gebeuren. Als ZZP’er is boekhouden misschien wat meer werk. Je werkt tenslotte als zelfstandige en dat betekent dat je vaak alles zelf zou moeten doen. Om het een stukje makkelijker te maken, kan je ervoor kiezen om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Een online boekhoudprogramma heeft over het algemeen erg veel voordelen voor een ZZP’er. Er zijn echter wel wat zaken waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een boekhoudprogramma. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan hieronder vooral verder voor meer informatie.

Online factureren

Als ZZP’er is het als het goed is je doel om een inkomen te hebben. Dat betekent dat je zelf facturen zal moeten opstellen en naar je klanten sturen voor de geleverde producten of diensten. Pas op dat moment kan je een betaling verwachten en dus niet eerder. Wanneer je op zoek gaat naar een online boekhoudprogramma, is het van belang dat je kijkt of er een goede functie is waarmee je makkelijk facturen kan sturen. Online factureren kan namelijk een vervelende klus zijn. Met een boekhoudprogramma kan je deze klus vaak makkelijker maken voor jezelf. Vaak is het mogelijk om een standaardfactuur aan te maken met alle belangrijke informatie. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen, is de factuur in te vullen. Vervolgens kan de factuur opslaan en versturen naar de klanten. Makkelijker wordt het bijna niet.

Aangifte doen

Naast het factureren, is aangifte als ZZP’er ook erg belangrijk. Het is verstandig om een online boekhoudprogramma te kiezen die je kan helpen met het doen van aangifte voor btw. Het is namelijk zo dat een goed boekhoudprogramma ervoor zorgt dat alle gegevens goed worden ingevuld. Daardoor hoef je niet meer bang te zijn dat er iets misgaat met de aangifte. Zo voorkom je mogelijke problemen met de Belastingdienst. Als het goed is, krijg je aan het eind van een kwartaal je btw-aangifte te zien. Dit kan je vervolgens makkelijk overnemen bij de Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat alles een stuk sneller verloopt op het gebied van boekhouden. Voor een ZZP’er is dit dus eigenlijk ideaal. Houd hier genoeg rekening mee tijdens de zoektocht naar een goed online boekhoudprogramma.

Verschillende registraties

Online boekhoudprogramma ZZP kan verschillende functies aanbieden voor allerlei registraties. Het wordt dan ook aangeraden om te kiezen voor een boekhoudprogramma met deze mogelijkheden. Maar waar kan je dan aan denken? Bijvoorbeeld aan een kilometerregistratie. Gebruik je een auto voor je werk? Dan is die functie erg handig, omdat je daarin de gereden kilometers kan opslaan. Je hoeft het dan niet apart in je notities te zetten en heb je een mooi overzicht. Een andere mogelijkheid is de urenregistratie. Die is eigenlijk nog handiger dan de kilometerregistratie. In de urenregistratie kan je bijhouden hoeveel tijd je spendeert aan welke klant. Let hier dus goed op wanneer je een online boekhoudprogramma zoekt. Het kan je veel tijd en moeite besparen.