Voordelen en nadelen van een prepaid creditcard

voordelen en nadelen prepaid creditcard

We kennen allemaal de creditcard, waarmee je onbeperkt kunt betalen en achteraf pas de rekening ontvangt. Iets minder bekend is de prepaid creditcard. In tegenstelling tot de normale creditcard moet je bij de prepaid creditcard van tevoren al geld op je pasje zetten en mag je niet over dat bedrag heen gaan. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van een prepaid creditcard.

Gratis stockfoto met creditcard, creditkaart, handen

Voordelen

Je gaat niet over je limiet heen

Bij een normale creditcard krijg je aan het eind van de maand pas de rekening en weet je vaak niet precies hoeveel je uit hebt gegeven. Zo ga je al snel over je limiet heen. Aangezien je bij een prepaid creditcard zelf bepaalt hoeveel je erop zet en niet over dat bedrag heen kunt gaan, weet je zeker dat je jezelf niet in de schulden werkt. Bovendien heb je een goed overzicht van je uitgaven.

Je hoeft geen rente te betalen

Bij een normale creditcard sluit je als het ware een lening af. Je koopt iets, en hoeft daar pas later voor te betalen. Over een lening moet over het algemeen rente betaald worden. Aangezien je bij een prepaid creditcard nooit achteraf betaalt en je dus geen lening afsluit, hoef je dus ook geen rente te betalen. Dit scheelt weer wat in de kosten.

Nadelen

Prepaid creditcards zijn vaak duurder

In vergelijking met normale creditcards, zijn prepaid creditcards duur in de aanschaf. Bij sommige prepaid creditcards betaal je zelfs het dubbele van een normale creditcard. Bovendien worden er ook nog extra kosten gerekend voor het opladen of het opheffen van de kaart. In sommige gevallen moet je zelfs een bepaald bedrag per transactie betalen. Bij een normale creditcard zijn deze kosten niet aan de orde. 

De prepaid kaart wordt minder vaak geaccepteerd

Met een gewone creditcard kun je bijna overal betalen, zowel in binnen- als in buitenland. Dit geldt echter niet voor de prepaid creditcard. Veel hotels of autoverhuurbedrijven accepteren deze kaart niet. Ook heeft de prepaid kaart een beperkte limiet, vaak van minder dan 1000 euro. Hiermee is het vaak al onmogelijk om een vakantie of vliegticket te boeken. Denk dus goed na waar je de prepaid creditcard voor wilt gebruiken, voordat je deze aanschaft.