Beleggen in futures en CFD\\’s

Beleggen kan in allerlei vormen. Het kan interessant zijn voor beginnende ondernemers om een budget op te bouwen, om een bedrag als buffer achter de hand te hebben of voor de opbouw van het pensioen. Je hebt CFD's en futures, en deze lijken allemaal erg op elkaar. Maar toch zijn er essentiële verschillen waarover je in deze blog meer kunt lezen. En welke zijn geschikt voor jouw bedrijf of voor jou als particulier? Allereerst, wat is een CFD? Een CFD is een contract for difference. Dit is voor particulieren, die het zelf willen proberen een account aan te maken, en dan zelf willen gaan speculeren. Het is eigenlijk een contract tussen jou als particulier en de verkoper. En daarbij betaalt de verkoper jou een bedrag, als een product bij de verkoop duurder is dan bij de aankoop. Daarnaast heb je nog future's. Dit betekent een termijncontract. Jij als koper en de verkoper spreken een bepaalde waarde af voor een product (vaste prijs) waarbij de verkoop in de toekomst plaats vindt, dit is een geschikte beleggingsvorm voor bedrijven.

Hefboomprincipe

Futures werken middels een hefboom (CFD's ook), daardoor kun je met een klein bedrag veel winst of verlies maken. Als je bijvoorbeeld verwacht dat de AEX-index waar alle Nederlandse grote bedrijven inzitten gaat dalen, dan koop je bij zo'n bank een future, die een bepaalde looptijd heeft. Als die looptijd voorbij is heb je winst, of anders verlies. Wel is het heel belangrijk om goed onderzoek te doen. Vanwege corona hebben sommige bedrijven verliezen gelopen, en zullen zij misschien failliet gaan. Dus onderzoek van tevoren goed hoe het er met een bepaald bedrijf financieel voor staat. Als dit gunstig is, kun je van zo'n bedrijf een aandeel kopen. Als een bedrijf dreigt om te vallen is het verstandig om niet via dat bedrijf aandelen te kopen.

Verschillen tussen beleggen in futures en CFD

Indien je er zelf mee aan de slag gaat, zul je er meer over begrijpen. Maar hier nog even samengevat wat belangrijke verschillen tussen het beleggen in futures en CFD's op een rijtje! CFD's zijn vooral voor particulieren, futures voor bedrijven. Bij het beleggen in futures heb je een vaste vervaldatum, deze heb je niet bij CFD's. Bij futures handel je via de beurs, en bij CFD's handel je via de tussenpartij, oftewel de bank/broker. Bij beiden handel je middels het hefboomprincipe. Bij futures heb je minder verhandelbare instrumenten dan bij CFD's; bij CFD's zijn dat er wel meer dan 3000. Bij beide beleggingsvormen neem je geen bezit van het product. Wil je meer tips omtrent het handelen in futures en CFD's? Sluit je aan bij een online community en vraag veel aan ervaringsdeskundigen! Zo kom je goed beslagen ten ijs als ook jij erin wilt gaan beleggen en weet je zeker dat je het juiste doet.