Heb je als startende ondernemer een boekhouding programma nodig?

Wil je continu inzicht houden in een goede administratie dan is een boekhouding programma een goede keuze. Het geeft je een financiële positie van je onderneming. In een boekhouding programma zie je de uitgaven en de stijgende inkomsten bijvoorbeeld.

Waarom heb je een boekhouding programma nodig?

Als je een onderneming start dan is een boekhoudingprogramma belangrijk. Je hele financiële administratie wordt in een boekhoudingprogramma bijgehouden. Het is een stuurmiddel voor je onderneming. Je hebt een boekhouding programma nodig omdat je wettelijk het verplicht bent om je administratie bij te houden en te bewaren.

Wat wordt in een boekhouding programma allemaal bijgehouden?

Je hele financiële administratie van je onderneming wordt in het boekhoudingsprogramma bijgehouden. Het geeft je een compleet inzicht over je inkomsten die stijgen en de uitgaven. In het boekhouding programma kun je direct zien welke klanten betaald hebben en welke niet. 

Aan welke verplichtingen moet een startende ondernemer voldoen

Als je start met je eigen onderneming kun je in een boekhouding programma je hele financiële administratie bijhouden. Er zijn echter een aantal zaken die de belastingdienst eisen aan de administratie. De zaken die belangrijk zijn om op te nemen in je administratie zijn:

  • De facturen (ontvangen facturen en de kopieën van alle uitgaande facturen)
  • De transactieoverzichten
  • De kasadministratie
  • De contracten met opdrachtgevers en leveranciers
  • De correspondentie tussen opdrachtgevers en leveranciers
  • De urenadministratie (van de werknemers)
  • De reisadministratie van de auto of eventueel openbaar vervoer
  • De inkomstenbelasting en de btw belastingen
  • De VAR (het heet nu een modelovereenkomst
  • Alle bedrijfscorrespondentie (contracten, brieven, offertes, e-mails, faxberichten en brochures)

Hoelang bewaar je de administratie in een boekhouding programma? 

Voor alle basisgegevens is een bewaartermijn van 7 jaar. Het is beter om de administratie nog langer te bewaren. De basisgegevens die je minimaal 7 jaar moet bewaren in je boekhouding programma is de voorraadadministratie, de loonadministratie, het grootboek, de in en verkoopadministratie en de debiteuren en crediteurenadministratie. 

Zorg ervoor dat je gegevens toegankelijk houdt wanneer je digitaal deze bewaart. De programma’s en alle bestanden moeten tijdens de bewaartermijn altijd openbaar zijn. Minimaal voor een periode van tien jaar. Je houdt een goede administratie bij.